Att välja löparstrumpor

För att bli en framgångsrik löpare – oavsett vad man har för mål – räcker det inte med att hitta ett par skor som man trivs med. Strumporna är ofta lika viktiga. Vad ska man tänka på när man väljer strumpor för löpning?Vårruset

Den tid då man sprang i tubsockor i 100 % bomull är lyckligtvis förbi. Bomull är ett trevligt material på många sätt, men sällan idealiskt för träning. Fibern andas inte, och strumpor i bomull blir därför snabbt fuktiga, vilket ökar risken för skavsår.

Idag är de flesta löparstrumpor i syntetmaterial, men innan bomullen blev den vanligaste fibern var det inte ovanligt med löparstrumpor i ull. Ull är ett material som har många fördelar: det andas, det värmer även när det blivit fuktigt, och det har antibakteriella egenskaper. Den stora nackdelen är att ull inte är särskilt tåligt. Därför är det få sportstrumpor som innehåller 100 % ull, de flesta är gjorda av en blandning av ull och syntetfiber. Dess strumpor rekommenderas för höst och tidig vår, på sommaren kan man välja strumpor i 100 % syntet.

Strumpor för löpning ska klara påfrestningen från skorna utan att glida runt på foten. Därför är det viktigt att strumporna sitter bra och håller formen, inte minst över foten och runt hälen.

Mer om vad man bör tänka på när man väljer strumpor finns att läsa här.