Naprapat, kiropraktor eller fysioterapeut?

Det är inte ovanligt att man får problem med kroppen på ett eller annat sätt. Det finns flera typer av specialister man kan gå till för att få hjälp, närmare bestämt naprapater, kiropraktorer och fysioterapeuter. Vilken man bör välja beror på vilken typ av problem man har.

Stel nacke, smärtor i ländryggen, knäproblem eller musarm, känns det igen? Vi drabbas alla av smärtor i olika delar av kroppen ibland. Smärtorna kan uppstå efter hård träning, men vanligast är att de beror på den stillasittande livsstil som många av oss har idag. Vi sitter på jobbet, vi sitter hemma och när vi tar oss mellan jobbet och hemmet sitter vi också, i bilen eller i kollektivtrafiken.Kiropraktor med patient

Det här kommer troligen inte att ändras inom den närmaste tiden, även om ståskrivborden blir vanligare, och allt fler cyklar till och från jobbet. Det innebär att framtiden ser ljus ut för naprapater, kiropraktorer och fysioterapeuter. Vad finns det för likheter och skillnader mellan dessa yrkesgrupper?

Fysioterapeuter, kiropraktorer och naprapater arbetar alla med kroppen, i dubbel bemärkelse. Deras uppgift är att lindra och behandla fysiska besvär, framför allt i leder och muskler. För att åstadkomma detta använder de sin egen kropp, framför allt händerna. De skriver inte ut mediciner, och de använder heller inte medicinska redskap.

En kiropraktor arbetar framför allt med ryggbesvär, inte bara behandling utan även diagnostik, rehabilitering och förebyggande av besvär som beror på att ryggraden inte kan fungera normalt. Ur kiropraktiken utvecklades naprapatin, som förutom ryggen även arbetar med muskler och leder i andra delar av kroppen. De vanligaste metoderna som används för behandling är massage och töjning av muskler. Naprapaten använder en speciell bänk som patienten får ligga på.

En fysioterapeut, slutligen, har ett bredare kompetensområde. Fysioterapeuten behandlar och förebygger sjukdomar i muskler, skelett, leder och nerver. Det är inte ovanligt att fysioterapeuter är anställda av idrottsföreningar, eller att de arbetar med rehabilitering inom vården.

Vem ska du gå till?

Först och främst bör man veta att skillnaden i kunnande är stor mellan olika kiropraktorer, naprapater och fysioterapeuter. En fysioterapeut har i teorin det bredaste kompetensområdet, men en kunnig och erfaren naprapat kan ha ännu större kompetens, kanske just om det besvär som du har. Därför bör man inte söka hjälp enbart enligt principen ”den här yrkesgruppen arbetar med det här”. Istället bör man fråga runt i sin bekantskapskrets, och kanske också kontakta några behandlingsställen för att se vilka besvär de kan behandla. Internet är också en bra plats att leta, eftersom många praktiker har betygsatts av de som behandlats där tidigare.

När du talar i telefon med kiropraktorn, naprapaten eller fysioterapeuten, eller vid det första besöket, får du då en förklaring av vad dina besvär kan bero på? Detta är viktigt, eftersom du ju inte bara vill få dem behandlade, utan också vill undvika att problemen kommer tillbaka. Det handlar inte om att få en behandling som får bort besvären för all framtid, det handlar om att få råd om hur du ska göra. Det kan handla om träning, om speciella hjälpmedel eller något annat, men det är viktigt att terapeuten kan diagnosticera dig korrekt och reda ut orsakssambanden.